Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Hekendorp

22 nov 2020

In Hekendorp (gemeente Oudewater, provincie Utrecht) is bij een leghennenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 100.000 dieren in de leg- en opfokstallen van het bedrijf.

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp ligt 1 ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 10 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Hekendorp. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Lees hier meer over op de website van LNV.

Gister meldde AVINED dat er in Witmarsum een vleeskuikenbedrijf is getroffen door hoogpathogene vogelgriep. Op de website van LNV kunt u meer informatie vinden, zoals de regeling en 10-kilometergebied van Witmarsum. Lees hier meer over op de website van LNV.

Dringende oproep: zorg voor een goed bioveiligheid

De vogelgriepsituatie in Nederland is zeer zorgwekkend met zes uitbraken op commerciële pluimveebedrijven, één uitbraak bij een hobbydierhouders en besmette vogels op diverse plekken in het land. AVINED doet een dringende oproep aan de pluimveesector om alert te zijn op de bioveiligheidsstatus van uw bedrijf. Wees ook alert op klinische verschijnselen van AI, zodat besmetting in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Klik hier voor het meldpunt van de NVWA.

Meer informatie

Meer informatie over de maatregelen vindt u op de website van het ministerie van LNV. Heeft u vragen over de aanvoer- of afvoer op uw pluimveebedrijf binnen één van de 10 kilometergebieden? Neem dan contact op met AVINED (info@avined.nl). Dit geldt uiteraard ook voor aanvullende vragen of opmerkingen.

Terug naar overzicht