Ter Heerdt en Plantegg verlengen samenwerking
Het doden van mannelijke eendagskuikens zorgde land voor controverse. Nederlandse broederijen passen nu geslachtsbepaling in het ei toe. Broederij Ter Heerdt introduceerde eind vorig jaar als eerste broederij in Nederland de Plantegg-methode voor geslachtsbepaling in broedeieren. Ter Heerdt en Plantegg hebben hun samenwerking nu contractueel verlengd tot eind 2024. En ze willen het innovatieve proces toegankelijk maken voor alle pluimveebedrijven, eierhandelaren en retailers. Dat maakte Ter Heerdt Kuikens en Hennen vrijdag 10 september bekend.
In broederij Ter Heerdt in Zevenaar is de door Plantegg ontwikkelde PCR-methode voor geslachtsbepaling in het ei sinds 2020 succesvol in de praktijk, waardoor het kuikendoden overbodig wordt. Nu hebben de twee bedrijven hun capaciteit tot geslachtsbepaling in het broedei uitgebreid. De procedure, die aanvankelijk alleen voor Aldi Duitsland beschikbaar was tijdens de introductiefase, is nu opengesteld voor alle marktpartijen. Met als doel dat alle pluimveebedrijven, eierhandelaren en retail toegang hebben tot de Plantegg -procedure. Het kuikendoden zal dus binnenkort tot het verleden behoren.
Geslacht bepalen met PCR-methode
Vóór geslachtsbepaling worden de eieren gedurende 9 dagen bebroed. Vervolgens wordt er een klein gaatje in de eischaal gemaakt met een laserstraal. Dan wordt er een monster van embryonale vloeistof uit het ei gehaald. De PCR-test kan vervolgens worden gebruikt om te bepalen of de vloeistof mannelijk of vrouwelijk DNA bevat. Vrouwelijke eieren zullen verder uitgebroed worden en mannelijke eieren worden verder verwerkt tot diervoeder.
„PCR is een uiterst krachtig hulpmiddel waarmee we de kleinste hoeveelheden DNA-materiaal kunnen detecteren”, zegt prof. Michael Kleine, managing director van Plantegg GmbH. „We hebben een robuuste maar zeer nauwkeurige test ontwikkeld. Nu vindt de analyse plaats op dag 9 van het broedproces, echter gaan we ervan uit dat het de komende jaren mogelijk gaat zijn om al op dag 6 van het broedproces het geslacht in het ei te bepalen”, zegt de wetenschapper en managing director van Plantegg enthousiast.
Voor dierenwelzijn en duurzaamheid
Broederij Ter Heerdt is al vele jaren samenwerkingspartner van Plantegg in het onderzoek naar methoden voor geslachtsbepaling in eieren. De afgelopen negen maanden hebben de twee bedrijven hard gewerkt om het proces te verbeteren. Wim Lettink, operationeel directeur van Ter Heerdt, licht toe: „Kwaliteit, advies en betrouwbaarheid staan bij ons hoog in het vaandel. Geslachtsbepaling in het ei is erg belangrijk voor ons. Op deze manier leveren we een beslissende bijdrage aan dierenwelzijn en duurzaamheid, uiteraard met behoud van de hoogste kwaliteit. Daarom steken we veel energie in het broeden, opfokken en houden we toezicht voor onze klanten bij het gebruik en het uitbreiden van geslachtsbepaling van het broedei.” Aangezien Ter Heerdt alle kuikens en kippen monitort met een geoptimaliseerd IT-systeem, is een duidelijke traceerbaarheid van de geslachtsbepaalde kuikens en kippen gegarandeerd, aldus Ter Heerdt.
„We zien geslachtsbepaling in het ei als de toekomst van onze broederij”, zegt Jos Eringfeld, algemeen directeur van Ter Heerdt. „We hebben gekozen voor deze methode om toekomstbestendig te zijn. Het Plantegg-proces is voor ons veelbelovend gebleken. Als familiebedrijf zijn we altijd zeer intensief betrokken bij het gehele productieproces”, vervolgt Eringfeld. „We zien, horen en voelen de druk die we als pluimveesector hebben om de geplande uitfasering in Duitsland in januari 2022 volledig uit te voeren. Daarom hebben wij van Ter Heerdt besloten om verschillende alternatieven aan te bieden en, naast Plantegg, op dit moment het breedste aanbod aan oplossingen te bieden. Dit omvat ook het opfokken van de eendagshaantjes, wat een onmisbare oplossing is op de korte termijn. Alleen door verscheidene oplossingen te combineren kunnen we voldoen aan de hoge volumes en klantspecifieke eisen voor de branche.”
De standaard
De nieuwe technologie maakt eieren een nog duurzamer product, volgens Ter Heerdt. Met de uitbreiding van de samenwerking is Ter Heerdt klaar voor een duurzame en diervriendelijke vervulling van de maatschappelijke wens om te stoppen met het doden van kuikens. In Duitsland is dit al wettelijk verplicht vanaf 1-1-2022. Ook in Frankrijk is dit gepland en Ter Heerdt verwacht dat het ‘zonder kuikendoden’ ook in Nederland de standaard zal worden.
Bron: Pluimveeweb