Stand van zaken vogelgriep

15 dec 2021

Vogelgriepsituatie in Europa

De vogelgriepsituatie blijft zeer onrustig in Europa. Hierbij een overzicht van een aantal recente Europese uitbraken of vondsten van besmette wilde vogels:

  • Duitsland: recent zijn er drie uitbraken van hoogpathogene vogelgriep (H5N1) in Duitsland vastgeteld. Het betrof twee uitbraken in de deelstaat Nedersaksen (kalkoenbedrijf en ganzenbedrijf). En een uitbraak op een pluimveebedrijf in de deelstaat Saksen-Anhalt.
  • Verenigd Koninkrijk: ook zijn er enkele tientallen H5N1-uitbraken gemeld in het Verenigd Koninkrijk. Het virus lijkt verspreid aanwezig te zijn, met name in de kustgebieden.
  • Griekenland: vondst van een besmette wilde vogel met H5N1.

 

Voorlopige data intrekking beperkingsgebieden (10 km gebied)

In principe wordt een beperkingsgebied na 30 dagen vrijgegeven, vanaf de dag dat de besmetting is vastgesteld en de 1e R&O heeft plaatsgevonden. De voorwaarde is wel dat er in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Voor de huidige beperkingsgebieden (10-kilometer) gelden de volgende data:

Beperkingsgebied (10 km) Datum intrekking
Tzum 16-12-2021  (00.00 uur)
Vinkeveen 23-12-2021 (00:00 uur)
Ravels (België) datum volgt zo spoedig mogelijk

 

Intrekking beschermingsgebieden (3 km gebied)

Een beperkingsgebied (10 km) bestaat uit een beschermingsgebied (3 km) en een bewakingsgebied (de rest van het 10 km gebied). Na minimaal 21 dagen wordt een beschermingsgebied volgens de EU-wetgeving opgeheven. In het hele gebied gelden dan de maatregelen voor het bewakingsgebied totdat het beperkingsgebied wordt opgeheven (30 dagen na eerste R&O). Het belangrijkste verschil in de maatregelen tussen de gebieden is dat vlees van pluimvee uit een beschermingsgebied (3 km) een alternatief merk moet dragen en de landsgrenzen niet mag verlaten zonder verhitting. De intrekking van de maatregelen in de verschillende gebieden wordt door het ministerie gepubliceerd. Zo is het beschermingsgebied van Vinkeveen op 13 december ingetrokken.

BRON: AVINED

Terug naar overzicht