“Optimale resultaten met nieuwe generatie Lohmann LSL-Lite hennen”
“Optimale resultaten met nieuwe generatie Lohmann LSL-Lite hennen”
Biologische legpluimveehouder Dick de Koning uit Woudenberg is blij met de nieuwste generatie Lohmann LSL-Lite hennen van Ter Heerdt. Deze hennen leggen niet alleen hoogwaardige eieren met een gemiddeld eigewicht, maar vertonen ook opmerkelijk weinig uitval. Dick: “Ik heb goede ervaringen met een eerdere versie van de Lohmann LSL-Lite, maar de nieuwste generatie geeft nog betere resultaten.”
Een van de grote voordelen van de Lohmann LSL-Lite hennen is de legpersistentie die resulteert in topkwaliteit eieren. Na 88 weken blijft het legpercentage hoog, met een indrukwekkende 87 procent en een eigewicht van minder dan 64 gram. Dick begon in 2005 met bruine hennen maar schakelde snel over op witte hennen. “Witte hennen blijven langer doorleggen en laten veel minder uitval zien. Na 90 weken slechts minder dan 3 procent,” benadrukt Dick.
Hoge eikwaliteit en nauwelijks uitval
Daarnaast ervaarde Dick dat de bruine hennen gevoeliger zijn voor infectieuze bronchitis, iets wat veel voorkomt bij pluimveebedrijven in de omgeving. ‘De bruine hennen lieten daardoor vaak zo om de 6 weken een dipje zien in het legpercentage en de eikwaliteit’, zegt de boer. ‘In de hele cyclus was de totale eikwaliteit lager en verouderden de hennen sneller.’ Zijn keuze voor witte hennen was dan ook een wijze en goede beslissing: “Met de Lohmann LSL-Lite hennen heb ik daar geen last van.”
Afzet in Duitsland
Dick zet de biologische eieren rechtstreeks af bij een pakstation in Duitsland. Dick: “De Duitse consument waardeert de kwaliteit van Nederlandse eieren en is bereid een hogere prijs te betalen.” De legpluimveehouder maakt zich zorgen over de 25% afname van de consumptie van biologische producten in Nederland. Dat is volgens hem te wijten aan de inflatie en de energiecrisis. Volgens hem is dit dan ook een van de redenen waarom het overleg over een landbouwakkoord is mislukt. Hij vindt dat de maatschappij en de politiek veel praten over verduurzaming, maar in de praktijk weinig verder komen. Ondertussen lijken ze weinig te doen om de luchtvaart en de import van niet-duurzame producten aan te pakken. Dick: “Op die manier jagen ze de boeren weg, terwijl het dierenwelzijn hier in Nederland hoger is dan elders en we veel doen aan duurzaamheid.”
Bewust biologisch
Dick runt zijn kalver- en legpluimveehouderij samen met zijn vrouw Joanne en hun vijf kinderen. ijn 950 rosé vleeskalveren dragen het 1 ster Beter Leven Keurmerk en Dick en zijn vrouw hanteren al 17 jaar een biologische aanpak voor de 20.000 witte leghennen verdeeld in een stal met twee afdelingen. “Ik heb daar indertijd bewust voor gekozen, omdat de groeiende biologische markt een goed verdienmodel opleverde. Bovendien leef ik vanuit het Bijbelse principe dat we als rentmeesters goed moeten zorgen voor onze dieren.”
Duurzaamheid in de praktijk
Om te verduurzamen heeft Dick al zo’n 3,5 ton geïnvesteerd, bijvoorbeeld door de warmte uit kalvermest te benutten, de mest te scheiden voor minder uitstoot van broeikasgassen en zonnepanelen te gebruiken. Hij vindt dat boeren te weinig waardering krijgen voor die inspanningen. Als voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging kaart hij dit regelmatig aan, onder andere in het Provinciehuis in Utrecht en bij Statenleden die zijn bedrijf bezoeken. Dick: “Veeboeren blijven nodig, want de mens is geen herbivoor. Maar met de kleine boerderijtjes van vroeger kunnen we de stad niet voeden. En met onze bedrijfsvoering hebben de biologische Lohmann LSL-Lite leghennen hier een goed leven.”