Maak kennis met Team Egelwaay

22 dec 2023

Dierenartsen René Bodet en Bert Jansen, samen met medewerker apotheek Arno Godschalk, delen hun ervaringen en passie voor werken bij Ter Heerdt.

“In ons team draait alles om teamwork, openheid en betrokkenheid op meerdere niveaus”

Met toegevoegde en specialistische kennis ondersteunen dierenartsen René Bodet en Bert Jansen de opfokbegeleiders en opfokkers van Ter Heerdt. “Werken met een team van gepassioneerde en gemotiveerde mensen maakt dit werk fantastisch”,  aldus René.

Als dierenartsen met gespecialiseerde kennis ondersteunen ze de opfokbegeleiders en opfokkers van Ter Heerdt. René benadrukt: “Werken met een team van gepassioneerde en gemotiveerde mensen maakt dit werk fantastisch.” Het werk van René als pluimveedierenarts bij Ter Heerdt brengt plezier. “Ik voeg iets toe, ik probeer pluimveehouders te ontzorgen en te helpen. Samen een doel bereiken en resultaten boeken geeft veel voldoening.”

René Bodet heeft zich tien jaar geleden als pluimveedierenarts vanuit Egelwaay verbonden aan Ter Heerdt. Zijn motivatie hiervoor was om als dierenarts de mogelijkheid te krijgen adviezen uit te brengen en gesprekspartner te zijn in een bepaald segment van de totale diergeneeskunde. Hij vertelt: “Ter Heerdt staat voor het opfokken van hoogwaardige eendagskuikens. Samen streven we naar het beste resultaat met gespecialiseerde kennis en toegewijde medewerkers op alle vlakken, om een uitstekende en voorspelbare kip te produceren. Dit plaatst Ter Heerdt op een vooraanstaande positie in de markt.”
Bert Jansen, die sinds 1 juli jl. bij Ter Heerdt werkt, begon bij Ter Heerdt nadat hij er drie maanden stage had gelopen tijdens zijn studie Diergeneeskunde. “Ik ben regelrecht uit de collegebanken geplukt”, grapt hij. “Ik ben zeer tevreden met de functie en de werkzaamheden die ik nu doe. In het begin ging ik veel met René mee en met de verkopers en opfokbegeleiders, maar nu sta ik steeds meer op eigen benen. Die zelfstandigheid waardeer ik enorm.”
Ook de persoonlijke aandacht vindt hij prettig. Dat is een wisselwerking, ervaart hij. “Collega’s onderling weten veel van elkaar en de directie is zeer betrokken bij het personeel. Ook is er persoonlijke aandacht van ons als medewerkers naar de klant toe. Op die manier kunnen we samen kwaliteit leveren.’

Kenniscentrum
Egelwaay kan gezien worden als een kenniscentrum van waaruit de opfokbegeleiders, opfokkers,  broederij  en vermeerderaars van Ter Heerdt met expertise worden bijgestaan. Egelwaay is als dierenartsenpraktijk niet alleen aan Ter Heerdt maar ook aan Pluvita en aan Verbeek Broederij verbonden. Andere dierenartsenpraktijken in Nederland, Duitsland en België geven ook weer veterinair advies aan Ter Heerdt.

Korte lijntjes

Arno Godschalk werkt op de apotheek. Hij verzorgt de distributie van entstoffen en beheert de voorraad. Arno maakt voor de opfokkers de entpaketten klaar, verzorgt de inkoop bij de farmaceuten en is de vraagbaak voor de dierenartsen en de collega’s op de planning. “Twee dagen per week ben ik onderweg om de entpaketten te bezorgen bij de bedrijven. De samenwerking met de collega’s is prettig. De lijntjes zijn kort en we weten goed wat we aan elkaar hebben.”

Teamwork
De werkdag van René en Bert varieert van het afleggen van bedrijfsbezoeken (aan klanten, opfok- en vermeerderingsbedrijven) tot het bezoeken van congressen en het volgen van nascholing. Ook overleggen met nutritionisten, klimaatdeskundigen en samenwerkende dierenartsen vormt een belangrijk onderdeel van de functie. Net als deelname aan diverse projectgroepen binnen Ter Heerdt.  René benadrukt het belang van deze samenwerking: “Zonder de informatie die we ophalen tijdens deze overleggen en de terugkoppelingen vanuit onze verkopers, onze opfokbegeleiders en de broederij is het onmogelijk om ons werk goed te kunnen doen. Het is echt als teamwork en dat maakt het werk gewoon iedere dag heel erg leuk”. Open en eerlijk naar elkaar zijn is daarbij een must, want daarmee komen we verder en maken we de voorspelbaarheid van onze kippen groter en tillen we ze samen naar een hoger niveau.  Deze openheid is ook nodig wanneer het even minder gaat in de opfok of wanneer er onverwachte tegenvallers opgemerkt zijn. Ook daarmee treden we naar buiten. We informeren onze klanten die vervolgens extra ontzorgd worden door het team van Ter Heerdt.”

Voorspelbaarheid
Bert Jansen noemt een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk. “Onze collega Karin de Zeeuw is mede verantwoordelijk voor de kwaliteit van de uitgebroede kuikens op de broederij. Als zij denkt dat de kwaliteit van de te leveren kuikens bijvoorbeeld iets minder goed is, meldt ze dat aan ons als dierenartsen. Wij bespreken dit vervolgens met de opfokker en de opfokbegeleider. We streven naar voorspelbaarheid en een goede kwaliteit. Met deze tip vanuit de broederij kunnen wij dus beter inspelen op de situatie. We zitten heel kort op de bal om een zo goed mogelijk voorspelbaar product af te leveren.” “De opfokbegeleiders zijn als een verlengstuk van René en mij”, vult Bert aan. Zij zien meer dan wij en koppelen aan ons terug als zij iets opvallends zien. Op die manier kunnen wij sneller problemen tackelen. Waar nodig gaan wij ook in gesprek met nutritionisten of klimaat- en lichtspecialisten.”

Betrokken bij meerdere schakels

Beide dierenartsen waarderen de betrokkenheid bij verschillende schakels van hert broed- en opfokproces om uiteindelijk een hoogwaardig product te kunnen leveren. Bert benadrukt dat deze betrokkenheid hen beter geïnformeerd en deskundiger maakt. “Het geeft voldoening om een puzzel zo te leggen dat er een gewenste oplossing uit voortkomt.”  Zo bleek onlangs dat in de stal van een klant teveel dieren uitvielen. Samen met de opfokbegeleider gingen Bert en René de stal in en met de leghennenhouder in gesprek. “Dan verwacht je de vinger op de zere plek te kunnen leggen. Uiteindelijk bleken de kippen continu in sterk wisselende luchtstromen te zitten. Door het comfort rond de kip te verbeteren, lijkt het probleem nu opgelost”, zet Bert uiteen.  “Dan blijkt weer: alleen kun je niets, we moeten echt samenwerken voor een zo goed mogelijk resultaat”, vult René aan.

De zorgen om de toekomst van de landbouw zijn beide dierenartsen niet vreemd, maar ondanks dat kijken ze positief vooruit. “Nederland heeft vakbekwame, goed opgeleide veehouders en technisch goed draaiende bedrijven. Zij produceren een veilig, kwalitatief hoogwaardig en duurzaam product.  En bovendien ook nog eens goedkoop”, aldus René. “De grootste uitdaging is om continu in te spelen op de voorkeuren van de consument en de regelgeving vanuit de politiek, maar daar heb ik alle vertrouwen in.”

Terug naar overzicht