‘De Lohmann LSL-Lite van Ter Heerdt geeft ons keuzemogelijkheden’

13 okt 2023

‘De Lohmann LSL-Lite van Ter Heerdt geeft ons keuzemogelijkheden’

Bij legpluimvee- en varkenshouderij De Voskuilen in Venhorst staat de Lohmann LSL-Lite van Ter Heerdt centraal. Mede-eigenaar Mark Janssen is al sinds begin 2022 onder de indruk van deze hennen en is heel blij met hun legpersistentie, eikwaliteit en rustige gedrag.

“In de nieuwe stal zijn we gestart met een koppel Lohmann LSL-Lite hennen van Ter Heerdt, naast onze vertrouwde Classic hennen en witte Dekalb hennen van een andere leverancier die door Ter Heerdt zijn opgefokt”, vertelt Mark. “Ieder ras heeft zijn eigen plus- en minpunten. De Classic van Ter Heerdt is een uitstekende hen, maar produceert voornamelijk large eieren van 63 tot 73 gram. De Lohmann LSL-Lite hennen leggen voornamelijk M-eieren met een gewicht tussen de 53 en 63 gram. Mark: “De hennen hebben een uitstekende leefbaarheid, zijn rustig en hebben een goed verenkleed. Ook houden ze een hoog legpercentage na verloop van tijd. En de eikwaliteit van de Lohmann LSL-Lite hennen blijft hoog, onder andere door de sterke schalen”, voegt de boer eraan toe.

Keuzemogelijkheden

Mark ziet de Lohmann LSL-Lite als een uitstekend alternatief voor de Dekalb hennen, die ook hoofdzakelijk M-eieren leggen. Volgens hem ligt op dit moment het verschil tussen de twee rassen in de lagere uitval bij de Dekalb en de hogere voederefficiëntie van de Lohmann LSL-Lite. Hoewel de exacte productiecyclus van de Lohmann LSL-Lite nog niet volledig bekend is, spreekt Mark de ambitie uit erg tevreden te zijn met de productie van ruim 500 eieren bij een leeftijd van 110 weken. Mark: “Maar het belangrijkste vind ik dat we als bedrijf een keuzemogelijkheid hebben en niet vastzitten aan één leverancier. Het houdt hen ook scherp.”

Logische keuze

De wekelijkse productie van ongeveer 700.000 eieren bij De Voskuilen wordt zorgvuldig gesorteerd en verpakt in een pakstation. Mark legt uit dat de jonge hennen 17 weken oud zijn wanneer ze op het bedrijf aankomen en na drie weken beginnen met leggen, waarbij het eigewicht snel rond de 60 gram komt te liggen. Hij is enthousiast dat dit gewicht stabiel blijft bij de Lohmann LSL-Lite. De keuze voor witte hennen is voor Mark dan ook logisch, gezien de efficiëntie en darmgevoeligheid van bruine hennen. “De Lohmann LSL-Lite hennen zijn makkelijker qua gedrag, beweeglijker en geven minder kans op buitennesteieren. Bovendien loopt hun productiecyclus langer door.”

Hoofdtak van het bedrijf

De 46-jarige ondernemer is opgegroeid in de legpluimvee- en varkenshouderij die zijn vader in 1980 in Venhorst begon. Na jarenlange ervaring heeft hij in 2011 het bedrijf, De Voskuilen, samen met zijn vrouw Marieke overgenomen. Naast zijn 890 vleesvarkens vormen de Lohmann LSL-Lite hennen nu de hoofdtak van het bedrijf. In twee moderne etagestallen houdt hij 110.000 witte kippen, ongeveer 30.000 per verdieping, waarvan één stal geschikt is voor het één ster Beter Leven Keurmerk en gangbare scharrelhennen. De eieren van De Voskuilen worden voornamelijk geleverd aan Duitse retailbedrijven en moeten voldoen aan de OKT-wetgeving die het doden van leghaantjes verbiedt. De OKT-wetgeving is op 1 januari 2022 ingegaan. Mark: “Ter Heerdt en andere leveranciers van mijn hennen hebben tijdig ingespeeld op deze wetgeving.”

Efficiëntie en duurzaamheid

Mark is zeer tevreden over de samenwerking met Ter Heerdt, die volgens hem de opfok uitstekend voor elkaar heeft. Zelfs zijn Dekalb koppel is door Ter Heerdt opgefokt. Gezien de onzekere toekomst in Nederland, richt Mark zich momenteel op efficiëntie en duurzaamheid in plaats van bedrijfsgroei. Met zonnepanelen is De Voskuilen bijvoorbeeld zo goed als energieneutraal. Bovendien drogen ze de pluimveemest, zodat deze kan dienen als organische mest in de akker- en tuinbouw. Op het bedrijf in Venhorst krijgen basisschoolkinderen regelmatig de kans om te zien hoe het er op de boerderij aan toe gaat. “Dankzij onze efficiënte productie staat de Nederlandse landbouw aan de wereldtop, en ik hoop dat dit zo blijft”, zegt Mark. “Ondanks alle onzekerheden vind ik mijn vak nog steeds prachtig, zeker met de Lohmann LSL-Lite hennen van Ter Heerdt.”

Terug naar overzicht