Biologische Lohmann LSL-Lite hennen: droom van jonge ondernemer komt uit

13 okt 2023

Biologische Lohmann LSL-Lite hennen: droom van jonge ondernemer komt uit

 In het Duitse Wielen, net over de grens bij Hardenberg, is Denis Schüürhuis hard aan het werk op zijn 1-jaar oude biologische legpluimveebedrijf. Zijn toewijding aan de rustige Lohmann LSL-Lite hennen van Ter Heerdt is groot. De hennen leveren topkwaliteit eieren met een uitstekende voederefficientie. Denis is enthousiast: “Het zijn echt topdieren!”

De gedreven 24-jarige ondernemer realiseerde zijn droom van een biologische leghennen boerderij in 2022. In het begin maakte Denis zich nog zorgen over het terugbetalen van een flinke lening, maar hij prijst zich ondertussen erg gelukkig met de Lohmann LSL-Lite hennen van Ter Heerdt. “Het zijn echt topdieren. Ik heb weinig zieke hennen en nauwelijks uitval.” Denis koos na zorgvuldige afweging voor de Lohmann LSL-Lite hennen vanwege hun kwaliteit. “De Lohmann LSL-Lite hennen zijn nóg beter dan verwacht. Ze zijn rustig, tonen weinig stress en minimaal pikgedrag naar elkaar en naar de eieren. En het verenkleed is super!” Over de prestaties van de hennen is Denis zeer tevreden. Als jonge hennen bereikten ze een legpercentage van 97 tot 98 procent. Zelfs in de 97e week bedraagt dit nog steeds 82,5 procent. Denis verwacht dat hij in de 100e week de 500 eieren per hen zal halen, ruim voordat ze in de 103e week worden vervangen door nieuwe hennen. “Het is echt topkwaliteit!”

Positief verrast

Ook de voederconversie verraste de jonge boer positief. “De kippen eten zo’n 120 gram voer per dag, terwijl andere rassen wel 130 gram nodig hebben. De rekensom laat zien dat dit verschil van 10 gram ons jaarlijks zo’n 20.000 tot 30.000 euro bespaart!” Denis is ook te spreken over het eigewicht, dat zelfs tegen het einde van de legcyclus nauwelijks boven de 63 gram uitkomt. “Hierdoor blijft de schaal sterker en hebben we minder uitsortering. “Volgens Denis zijn de uitstekende prestaties van de hennen mede te danken aan het Nederlandse bedrijf dat de hennen voor Ter Heerdt heeft opgefokt. Het volgende koppel komt van de Duitse familie Korf-Pohlmeyer, slechts 20 kilometer verwijderd van Wielen. “Ik ben ervan overtuigd dat zij ook een uitstekend opfokbedrijf voor biologische Lohmann LSL-Lite hennen hebben.” In de toekomst wil Denis verder voortbouwen op het succes van zijn bedrijf en blijven investeren. Zo beschikt zijn boerderij sinds begin juli over zonnepanelen met een capaciteit van 500 kW.

Flinke investering

In zijn uitvoerige zoektocht naar mogelijkheden voor biologische leghennen in Duitsland stuitte Schüürhuis op de gunstige regelgeving die het aantal hennen per hectare bepaalt. Dit maakte de keuze voor biologische leghennen extra aantrekkelijk.  Bovendien groeit de vraag naar biologische eieren en brengen ze een hogere prijs op dan scharreleieren. Het vergde een investering van ongeveer 1,7 miljoen euro, maar Denis overtuigde de Volksbank met solide berekeningen. “Op mijn 14 hectare mag ik 14.995 biologische leghennen houden,” vertelt hij enthousiast. “Daarmee ben ik in 2022 van start gegaan.”

Trots

Zijn interesse voor de sector werd gewekt toen hij in 2016 stage liep bij een Duits opfokbedrijf voor leghennen tijdens zijn landbouwopleiding in Nordhorn. “Toen wist ik dat ik verder wilde in deze sector.” Hij zette zich vervolgens hard in om dit doel te bereiken, ondanks dat hij geen boerenzoon was. Hoewel zijn opa melkvee en vleesvarkens had, zag zijn vader dat niet zitten en hield alleen wat vleesvee als hobby. Hoewel Denis al een jaar stage had gelopen in een opfokbedrijf, leert hij nog dagelijks bij. Zijn moeder helpt regelmatig in het bedrijf, en het loopt beter dan hij ooit had durven dromen. Zijn bedrijf omvat ondertussen een ruime stal van 100 meter lang en 15 meter breed, onderverdeeld in secties voor elk 3000 dieren. Aan weerszijden van de stal zijn er wintertuinen van 4,5 meter en een overdekte uitloop van 5,5 meter. Het enige wat hij betreurt, is dat zijn opa in 2018 is overleden. “Hij was zo trots toen hij hoorde van mijn plannen! En hij zou nog veel trotser zijn geweest als hij mijn prachtige bedrijf met de Lohmann LSL-Lite hennen had kunnen zien.”

 

 

Terug naar overzicht