Afvoermogelijkheden recente beperkingsgebieden (per 28 februari 2022)

1 mrt 2022

Afvoermogelijkheden beperkingsgebieden Woltersum II en Scharnegoutum

De AI-screening op bedrijven in de 3 km-gebieden gaf een negatieve uitslag. Dit betekent dat geen virus is aangetoond op deze bedrijven. Afvoer is daarom weer onder voorwaarden mogelijk.

 • Afvoer consumptie-eieren: er kunnen consumptie-eieren worden afgevoerd door een Nederlands aangewezen pakstation of eierverwerker via een aangewezen overslaglocatie (tussenstation). Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers.
 • Afvoer vleeskuikens: de NVWA werkt aan de aanwijzing van slachterijen voor de gebieden. Onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA kunnen vleeskuikens afgevoerd worden. Op de site van AVINED staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
 • Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
 • Doucheverplichting bij stalbezoek pluimveebedrijven, ook bij uitladen van pluimvee

  Sinds 29 november 2021 is een doucheverplichting van kracht, als er sprake is van een noodzakelijk bezoek aan de stal. De verplichting is onderdeel van de hygiëneprotocollen voor bezoekers en vangploegen. AVINED heeft signalen ontvangen dat de protocollen niet altijd worden nageleefd in de praktijk. De signalen gaan over het niet beschikbaar zijn van bedrijfskleding, het niet douchen bij vangen en onvoldoende schone douches. Vanwege de aanhoudende dreiging van vogelgriep is het strikt naleven van de protocollen van groot belang. De pluimveeorganisaties roepen de sector daarom op om hier correct invulling aan te geven. Het gaat hierbij om noodzakelijke stalbezoeken voor partijen zoals dierenartsen en vangploegenAfvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in de gebieden met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan via de aangewezen overslaglocatie. Klik hier voor de aanwijzingen in het beperkingsgebied Woltersum II en klik hier voor de aanwijzingen in het gebied Scharnegoutum.

  Aanwijzingen beperkingsgebieden Hellum en Losdorp

  Momenteel worden pluimveebedrijven in het 3 km gebied rond Hellum en Losdorp gescreend. Wanneer geen nieuwe vogelgriepbesmettingen zijn gevonden, zullen de aanwijzingen bekend worden. Afvoer van eieren uit deze 10 km gebieden zal dan spoedig weer mogelijk worden. Tegelijkertijd werkt de NVWA ook aan de aanwijzingen van slachterijen. Het verplaatsen van opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen en het afvoeren van broedeieren is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in het gebied met ontheffing van de NVWA. Klik hier voor meer informatie.

  Intrekkingsdata beperkingsgebieden (10 km)

  • Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen.

  Let op: voor overlappende beperkingsgebieden telt altijd de intrekkingsdatum van het meest recente gebied.

  Voor de huidige beperkingsgebieden (10 km) gelden in principe de volgende data:

  Beperkingsgebied (10 km) Datum intrekking
  Biddinghuizen 03-03-2022
  Vuren 04-03-2022
  Zeewolde 07-03-2022
  Hierden (I, II en III) 10-03-2022
  Eefde 12-03-2022
  Woltersum I 18-03-2022
  Putten 20-03-2022
  Uithuizen 23-03-2022
  Woltersum II 28-03-2022
  Scharnegoutum 28-03-2022
  Hellum Volgt spoedig
  Losdorp Volgt spoedig

Doucheverplichting bij stalbezoek pluimveebedrijven, ook bij uitladen van pluimvee

Sinds 29 november 2021 is een doucheverplichting van kracht, als er sprake is van een noodzakelijk bezoek aan de stal. De verplichting is onderdeel van de hygiëneprotocollen voor bezoekers en vangploegen. AVINED heeft signalen ontvangen dat de protocollen niet altijd worden nageleefd in de praktijk. De signalen gaan over het niet beschikbaar zijn van bedrijfskleding, het niet douchen bij vangen en onvoldoende schone douches. Vanwege de aanhoudende dreiging van vogelgriep is het strikt naleven van de protocollen van groot belang. De pluimveeorganisaties roepen de sector daarom op om hier correct invulling aan te geven. Het gaat hierbij om noodzakelijke stalbezoeken voor partijen zoals dierenartsen en vangploegen

Huisverkoop eieren niet toegestaan in beperkingsgebied

AVINED ontvangt regelmatig vragen over de huisverkoop van eieren in een beperkingsgebied. De verkoop van eieren is niet verboden in het beperkingsgebied. Het vervoer van eieren vanuit een inrichting waar gevogelte wordt gehouden wél. Wanneer een ei uit de automaat of boerderijwinkel wordt gehaald en van het erf afgehaald wordt, dan is er sprake van ‘vervoer van eieren’. Kortom, uw eierautomaat of boerderijwinkel kan niet gebruikt

Meer informatie

Meer informatie over Avined kunt u vinden op de website: www.avined.nl. Heeft u aanvullende vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met AVINED: info@avined.nl | 088 998 4340. Ontvangt u de nieuwsbrief op het verkeerde e-mailadres? U kunt uw e-mailadres aanpassen via Mijn AVINEDworden voor de verkoop van eieren in het beperkingsgebied. Ook niet als de verkoop aan de rand van de openbare weg plaatsvindt.

 

Terug naar overzicht