Ter Heerdt eerste Nederlandse broederij met geslachtsbepaling in ei

14 apr 2020

Ter Heerdt pakt primeur als eerste Nederlandse broederij met geslachtsbepaling in het ei 

Ter Heerdt Kuikens & Hennen heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel. “Daarin willen we echt vooroplopen,” aldus directeur Chiel ter Heerdt. Het bedrijf uit Babberich voegt de daad bij het woord door als eerste broederij in Nederland meerdere technieken aan te bieden voor  geslachtsbepaling in het broedei. Dit maakt het doden van haantjes overbodig 

Ter Heerdt werkt al twee jaar samen met een aantal partners aan oplossingen voor het doden van haantjes. Chiel ter Heerdt: “Het doden van haantjes ondermijnt het maatschappelijk draagvlak van onze sector. Het mesten van haantjes door onze eigen opfokbedrijven is een oplossing die we onze klanten al bieden. Een andere optie is geslachtsbepaling in het eiwanneer we in een vroegtijdig stadium het geslacht weten, hoeven we de hanen niet uit te broeden en te dodenAlleen broedeieren met een hen gaan namelijk terug de broedmachine in. De eieren met hanen worden verwerkt in diervoeder. Zo sluiten we ook nog eens de kringloop. 

Technieken 
Omdat Ter Heerdt haar klanten zo veel mogelijk oplossingen wil aanbieden, heeft het bedrijf zowel de samenwerking gezocht met het Duitse bedrijf AAT als het Duits-Nederlandse Seleggt. Beide bedrijven hebben technieken voor geslachtsbepaling in het ei ontwikkeld. De technieken verschillen iets van elkaar en zijn voor verschillende kippenrassen of kleuren eieren geschikt. Chiel ter Heerdt: “Onze klanten kunnen kiezen uit alle methoden die op dit moment praktijkrijp zijn.”  

AAT
Bij de techniek van Agri Advanced Technologies (AAT) wordt het geslacht na de 13e dag van het broedproces  bepaald. Dat gebeurt met licht. De nauwkeurigheid van de geslachtsbepaling met deze techniek is 98%. De techniek is alleen geschikt voor bruine kippen. Ter Heerdt biedt deze techniek aan vanaf juli 2020. 

Seleggt
Bij de techniek van het Duits-Nederlandse bedrijf Seleggt wordt een piepklein gaatje in elk broedei gelaserd. Uit dat gaatje komt een druppeltje vloeistof. Uit dit druppeltje wordt afgeleid of er een hen of een haan in het ei zit. De techniek is meerdere malen getest in een proefopstelling op de  broederij van Ter HeerdtChiel ter Heerdt: “Vanaf april bieden wij deze techniek aan en komen de eerste kuikens uit in onze broederij in BabberichDe Seleggt-techniek is zowel geschikt voor bruine als witte kippen.” 

Respeggt
De hennen die met de Seleggt-techniek gesekst zijn, produceren eieren onder het Respeggt-label “zonder kuikendoden”. Deze eieren zijn te herkennen aan het Respeggt-logo op ei en verpakking. In Duitsland en Frankrijk liggen Respeggt-eieren al in de winkels van bijvoorbeeld supermarktketens Rewe en CarrefourDaarnaast heeft Aldi Duitsland recent aangekondigd dat al hun eieren voortaan eendagshaantjes-vrij moeten zijn.  

Jumbo
In Nederland is Jumbo de eerste retailer die Respeggteieren in de schappen legt. Jumbo start met de vrije uitloop eieren. Later volgen ook de biologische eieren onder het Jumbo Huismerk. De Respeggt-eieren zijn op dit moment verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten.  

Elegante oplossing
Bij Jumbo liggen al Respeggt – eieren van klanten van Ter Heerdt. Pluimveehouder Evert Dijsselhof uit Broekland is één van deze klanten die via Gebr. Van Beek uit Wehl zijn eieren aan Jumbo levert. Dijsselhof vindt geslachtsbepaling in het ei een elegante oplossing voor het probleem van haantjes doden. ”Zodra de capaciteit het toelaat, zouden we naar mijn idee zo snel mogelijk moeten omschakelen naar deze techniek.”  

Verleden tijd
Chiel ter Heerdt is opgegroeid met het doden van haantjes. “Het hoorde erbien de bestemming van deze haantjes, dierentuinen en professionele vogelliefhebbers, was tot nu toe de bestoplossing. Maar omdat tijden veranderen en we verbetering van dierenwelzijn van groot strategisch belang vinden, hebben we gezocht naar betere oplossingen. Ik verwacht trouwens dat het doden van eendagskuikens binnenkort verleden tijd is. De ministers van Landbouw in Duitsland en Frankrijk streven naar de einddatum van 31 december 2021. Wij zijn trots op onze bijdrage en blijven werken aan een ontwikkeling die onomkeerbaar is.” 

Foto: Seleggt

Terug naar overzicht