Vogelgriep in Kamperveen
14 maart 2018
Onder leiding van Minister Schouten is de pluimveesector dinsdag 13 maart door het Ministerie van LNV geïnformeerd over de vogelgriepbesmetting op een vleeseendenbedrijf in Kamperveen. Op het bedrijf worden ca. 29.000 eenden gehouden. Door WBVR is vastgesteld dat het gaat om een H5 variant. Uit nadere typering zal de N-typering blijken. Deze informatie wordt morgen verwacht. Gezien de klinische verschijnselen wordt verwacht dat het een hoogpathogene variant betreft. Het direct naastgelegen vleeskuikenbedrijf wordt preventief geruimd.
Rondom het bedrijf is een 3 en 10 km gebied ingesteld. In het 3 km gebied bevinden zich 6 bedrijven en 17 in het 10 km gebied.
Het persbericht met de regeling en bijbehorend kaartje kunt u hier vinden.
Alle bestaande landelijke maatregelen zoals de ophokplicht en het bezoekersprotocol zijn nog steeds van kracht.
Bijzonder aan deze besmetting is dat dit bedrijf eerder ook besmet is geweest en, mede daardoor, op het bedrijf de hygiënemaatregelen punctueel worden uitgevoerd. Desondanks is toch het virus de stal binnengedrongen en dat maakt duidelijk dat het virus zich zeer gemakkelijk verspreidt. Uit diverse contacten uit het veld is vernomen dat een mogelijke introductieroute afkomstig zou kunnen zijn van baggerwerkzaamheden in de directe nabijheid van de stal. Dit werd tijdens de vorstperiode uitgevoerd waardoor zoveel stof werd veroorzaakt dat de veehouder de ventilatie tijdelijk heeft moeten stoppen. Dit voorbeeld geeft aan dat pluimveehouders rekening moeten houden met veel risico factoren die een mogelijke introductieroute kunnen vormen. Zolang er geen duidelijke wetenschap is welke insleeproutes daadwerkelijk hebben geleid tot besmetting zijn we helaas overgeleverd aan denken in scenario’s en het uitsluiten van elk mogelijk risico.
Naar aanleiding van de besmetting in Groningen zijn afspraken gemaakt met LNV dat gezamenlijk door de GD en Universiteit van Utrecht op korte termijn alle gegevens van de recente besmette bedrijven kritisch worden bekeken en de informatie hieruit worden omgezet in concrete adviezen aan pluimveehouders om risico’s te beperken. Ook deze laatste besmetting en bedrijven die vaker besmet zijn geweest worden hierin uiteraard meegenomen.
BRON: AVINED